Doelen, Favorieten, Leven, Positive Thinking

Mijn agenda/planner: the Passion Planner

Een ieder die mij kent, weet dat ik per jaar minimaal ( ja serieus minimaal) twee agenda’s verslijt. Iedere keer had ik een ander formaat of soort agenda, maar nooit was ik tevreden. Te groot, te klein, te weinig ruimte voor mijn afspraken, ik miste ruimte voor scribbles of ik kon mijn to – do list nergens kwijt. Nee, nooit was het helemaal goed.

Enige tijd geleden las ik op de blog (en vlog) van Cynthia.nl hoe zij haar werkzaamheden / dagen plant en welke tool zij hierbij gebruikt: de Passion Planner. Het was serieus  alsof er een puzzelstukje op z’n plek viel: dát zocht ik ook! Ik zocht filmpjes op youtube, plaatjes op google en informatie op de website van de Passion Planner. Ik werd steeds enthousiaster en wilde het liefst gelijk zo’n planner bestellen. Helaas zijn ze nogal aan de prijzige kant (en dan komen er ook nog eens flinke verzendkosten bij omdat je de planner alleen in Amerika kunt bestellen), dus het ‘zomaar’ proberen vond ik niet zo’n strak plan.

 

Mijn Passion Planner

 

Op de website van Passion Planner staan gratis downloads, die toegankelijk zijn wanneer je het wachtwoord hebt. Voorheen kon je door je aan te melden voor de nieuwsbrief het wachtwoord krijgen, nu willen ze graag dat je ze liked en shared. Ook kun je momenteel met een support van $1 op Kickstarter de gratis downloadbare versie van 2018 krijgen.

Wanneer je het wachtwoord hebt, kun je bij alle downloads. Complete agenda’s kun je downloaden, maar ook allerlei extra’s: water trackers, habbit trackers, finance trackers: super leuk en handig. Op deze manier kun je je planner aanvullen naar je eigen wensen. Ze zetten er ook bij hoe je de ‘extra’s’ het beste in de planner kunt invoegen.

Ik heb voor ongeveer 2 maanden de planner uitgeprint en was na enkele weken zó enthousiast, dat ik toch een fysieke planner heb besteld. In dit blog laat ik je zien hoe de planner ‘werkt’, wat je er allemaal mee kunt doen en hoe ik de planner in het dagelijks leven gebruik.

Wat is de Passion Planner?

Passion Planner is een agenda en planner in één. Planner in de breedste zin van het woord: je dagelijkse bezigheden, maandelijkse dingen maar ook zaken voor je werk of je (levens)doelen kun je hierin kwijt. De planner is in twee maten verkrijgbaar: classic (iets groter dan A4) en compact (ongeveer A5). Er zijn planners die gedateerd zijn en ongedateerde versies. Er kan ook nog een keuze gemaakt worden tussen een weekstart op maandag of zondag. Mogelijkheden ten top dus!

De planner wordt in het Engels geproduceerd en is vooralsnog alleen via hun website of kickstarter te koop.

Mijn planner

Ik heb een limited edition ‘Paradise Blue’ undated planner, in de klassieke maat 8,5″x11″ (wat iets groter is dan A4 formaat). Mijn planner begint op maandag: dat vind ik zelf het prettigste werken. Deze limited edition heeft een uniek nummer en is persoonlijk gecontroleerd op fouten. Dit vind ik persoonlijk erg leuke details.

Elke limited edition planner heeft een unieke nummering, ik heb nummer 9016 van 15.000 exemplaren
Elk exemplaar bevat deze stempel en een handtekening. Deze is echt anders in elke planner.

 

 

 

 

 

 

 

Voor het invullen van de planner heb ik gekozen voor een kleurensysteem. Elke kleur staat voor een bepaalde activiteit of persoon. Het geeft mij een overzicht van hoeveel uur / hoe vaak ik met een bepaald iets of iemand bezig ben in de week. Zo zie ik geregeld dat ik te weinig tijd voor mijzelf in plan. Ook heb ik een legenda gemaakt van de tekentjes die ik gebruik.

 

Legenda of Keys van mijn planner

Er zijn mensen die de blokken tijd die iets inneemt, arceren met een kleur stift en schrijven er dan met een pen in wat er gedaan wordt. Dit is mij persoonlijk iets te druk, maar ik zie er ook wel de voordelen van: het is in één oogopslag duidelijk waar veel tijd in zit en, als je je kleurcodes goed kent, wanneer je iets gepland hebt.

Aan het begin van de maand vul ik mijn maandoverzicht in. Bij de undated (ongedateerde)versie zit deze aan het begin van de planner (twaalf maandplanningen & evaluaties achter elkaar) en daarna beginnen de weken. In de dated – versie  (gedateerde versie) van de planner zitten de maandplanningen steeds aan het begin van een maand. Om snel bij mijn maandplanning te komen, heb ik een paperclip bij de juiste pagina’s gedaan. Bij de huidige weekplanning zit het lintje dat standaard aan de planner vast zit. Dat lintje is overigens tot nu toe altijd in hun signature – color geweest: limegroen.

In de maandplanning heb ik alle dingen staan die voor die maand al bekend zijn. Wanneer ik moet werken, de kinderen zwemles hebben en eventuele andere geplande afspraken en / of uitjes. Bij de maandplanning is ook een ruimte om je doelen voor deze maand te specificeren en persoonlijke en werk – gerelateerde prioriteiten in te vullen. Je kunt aan de linkerzijde ook invullen wat je focus is voor deze maand (persoonlijk en werk), mensen die je graag wilt zien, plekken waar je heen wilt gaan en dingen die je deze maand niet wilt doen.

Maandplanning

Elke zondag probeer ik mijn weekplanning in te vullen. Ik werk met een undated versie, dus ik moet zelf alle data invullen. In eerste instantie had ik dit tot en met oktober gedaan, ondertussen heb ik mijn planner verder ‘vol’ gemaakt. Alles wat verder ingevuld wordt dan de huidige week, schrijf ik met potlood in de agenda. De huidige week vul ik in met de kleuren zoals ik in mijn legenda heb staan. Tijdblokken markeer ik door vanaf de starttijd een pijl naar beneden te zetten in de kleur van de activiteit tot de eindtijd.

Leeg weekoverzicht

Bij de to – do lijstjes vul ik ik eventuele zaken in die ik deze week nog wil doen, maar niet per se op een dag gepland hoeven te worden. Ook vul ik een focus in voor deze week. Je kunt dit zo groot, klein en persoonlijk maken als je zelf maar wilt: het is ten slotte jouw planning en jouw focus!

De ‘space of infinite possibilities’ gebruik ik elke week voor wat anders. De ene keer voor een woordweb of brainstorm, de andere keer als evaluatieplekje of om bijvoorbeeld één of meer van de trackers die je kunt downloaden op te plakken. Hiervoor gebruik ik dan washitape: dit plakt gemakkelijk en ziet er vrolijk uit.

Ingevulde weekplanning

Elke week staat er een quote op de linkerpagina, met een overdenking of ‘opdracht’. Ik probeer hier elke week even over na te denken en als het me aanspreekt ook uit te voeren. Het is een leuk detail aan de planner: ze willen je helpen om je doelen te bereiken en bieden zo handvatten om positief te denken en bewust aan de doelen te werken.

Quote / opdracht

 

Aan het eind van de maand vul je de evaluatie in. Hier staan een aantal vragen die je na laten denken over de afgelopen maand. Wat was het belangrijkste wat deze maand gebeurd is? Wie of wat heeft indruk gemaakt? Hoe heb je het anders aangepakt ten opzichte van de afgelopen maanden? Dit kun je invullen waarna je vooruit gaat blikken naar de volgende maand. Waren er doelen of punten die niet goed uit de verf zijn gekomen of waar ik nog meer mee wil doen, kan ik die nu bewust ‘inplannen’ of meenemen naar de volgende maand.

Saai uiterlijk?

Op het eerste oog lijkt de planner best neutraal en wellicht wat saai: alles is grijs / wit / zwart. Dit maakt het juist mogelijk om het helemaal te maken zoals je zelf wilt. Zelf heb ik op de eerste pagina’s wat foto’s geplakt van mensen om wie ik geef en van mooie quotes. Ik heb deze laten afdrukken als ” polaroid foto’s ” bij de Hema en met washi tape vastgeplakt.

Mijn gepersonaliseerde voorpagina.

Verderop in de planner heb ik kaarten op bepaalde weken geplakt die ik die week gekregen had of bijv. toegangskaarten tot een musical.

Ook kun je door middel van doodles je pagina’s opleuken. Hiervan zijn vele leuke voorbeelden te vinden op google of pinterest. Ik ben er niet zo’n held in: blijkbaar ben ik niet zo’n tekenaar.

Super blij!

Ik ben heel erg blij met mijn planner. Hij is groot, misschien zou ik een volgende een maatje kleiner bestellen (de classic), dat is iets wat ik vele planners zie doen. Voorlopig ga ik lekker met deze grote door, dat bevalt goed en hij past in de meeste van mijn tassen!

Wat ik ook erg leuk vind, is de respons die je krijgt op de facebookpagina of het twitter account. Ik reageerde onlangs op een tweet over het versieren van de ‘zijkant’ van je planner, waar vlot en heel leuk op gereageerd wordt.

Wil jij er ook één?

Ben je na het lezen van mijn blog enthousiast geworden over deze planner en denk je: ik wil ‘m ook? Je kunt de planner hier bestellen. Momenteel zijn ze bezig om een nieuwe ‘eco planner’ uit te rollen voor 2018 (hierbij is de planner gemaakt van gerecycled papier en zit er een losse ‘sleeve’ bij die je meermalen kunt gebruiken), maar ze hebben ook nog ‘oude’  undated exemplaren en voor het nieuwe academische jaar (let wel: Amerikaans model, zijn wat andere maanden) planners in de shop. De prijzen variëren van 25 dollar tot 35 dollar. Ik was voor de verzendkosten 12 dollar kwijt en het duurde zo’n 2- 3 weken voor ik het in huis had. De planner is netjes verpakt in zo’n bubbeltjes envelop.

Het zou erg leuk zijn als je mijn e-mail adres in wilt vullen bij het bestelproces, wanneer je door mij geïnspireerd bent geraakt om de planner ook te gaan gebruiken en je dus door mij daar terecht bent gekomen. Mijn e-mailadres is: contact@spiekmee.nl . Bij voorbaat dank!

Ik hoop dat je het leuk en inspirerend vond om te zien en lezen hoe ik mijn planner gebruik in mijn dagelijkse leven! Heb jij nog tips of wil je gewoon ergens op reageren: laat een berichtje achter!

SpiekMee

Een gedachte over “Mijn agenda/planner: the Passion Planner”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.