Gezondheid, Leven

Gezond zijn is niet vanzelfsprekend

Wanneer ik op een middag een vlog van Teske bekijk, hoor ik iets wat mij in alle jaren dat ik weet dat ik PCOS heb (hierover in een latere blog meer), nog niet eerder heb gehoord: er kan een link zijn tussen mijn (over)gewicht en de PCOS. Een zoektocht naar informatie begint. Google is my friend!

Na mijn zwangerschap van zoon nr. 1 had ik het geluk lekker vlot weer mijn zwangerschapskilo’s kwijt te zijn en ik viel nog meer af. Na zoon nr. 2 ging dit ook vlot, maar niet zo snel als bij nr. 1. Na ongeveer 1,5 jaar stagneerde de dalende lijn en kwam ik weer aan. Binnen een tijds bestek van nog geen drie maanden zaten alle 10 extra kilo’s waar ik zo hard voor geknokt had er weer aan. Keer op keer weer geprobeerd af te vallen, hooguit 1 0f 2 kilo ging er af, maar meer niet en ik gaf het eigenlijk op.

De vlog vertelde niet alles maar zette me zeker aan het denken. Koolhydraten zouden nog wel eens de oorzaak van strijd tegen de kilo’s kunnen zijn, zo dacht ik. Terugdenkend aan alle bezoeken aan de gynaecoloog en de gesprekken over mijn gewicht destijds, evenals de vele bezoeken aan diëtisten maakten me aan het twijfelen: wisten zij hier niks van of hebben ze de link nooit gelegd? Is het bij mij zo duidelijk dat het niet zo is?

Uiteindelijk via internet (yay for google!) een diëtisten praktijk gevonden die ervaring had met PCOS en afvallen. Man, wat was ik zenuwachtig voor dat gesprek. Na een gesprek van een uur  (waar ook nog eens in duidelijk werd uit hoeveel procent vet ik besta, dit was een shock) werd duidelijk dat mijn vermoedden wel eens kon kloppen en ik startte met koolhydraatarm eten. Ik kan je vertellen dat dit niet gemakkelijk is in een gezin met twee moeilijke eters en een gezinslid met een allergie.

 

 

Toch zette ik door: langzaam begon ik af te vallen en hoewel ik mijn moeilijke dagen heb, is het goed vol te houden. Ik ben gemotiveerd om door te zetten: ik wil gezond zijn voor mijn kinderen. Deze motivatie werd nóg groter toen ik enkele maanden geleden midden in de nacht ambulances hoorde en even later het enorme gekrijs van een bewoonster uit de buurt. De wanhoop in haar stem raakte me enorm en ik heb nadat alle commotie voorbij was nog ruim 2 uur wakker gelegen. Op het moment dat ik die schreeuw hoorde, besefte ik me meer dan ooit dat ik voor mijn gezondheid wil gaan!

Gezond blijven daar moet je hard voor werken. Het is niet vanzelfsprekend dat je elke morgen gezond weer op staat. Het is iets wat ik door de jaren heen al had geleerd, maar waar ik nu zelf pas naar begin te handelen. Kan ik het beter doen? Absoluut. De bewustwording en acceptatie dat er echt iets moest veranderen was de eerste stap.

Ik ben bewuster en koolhydraat arm gaan eten, ik doe sinds een jaar aan yoga en probeer (met nadruk op probeer, ik ben er nog niet zo goed in) meer te bewegen. Ik hoop dat het, naast dat het goed is voor mijn algehele gezondheid ook zijn weerslag gaat hebben op mijn PCOS en alle symptomen hiervan. Dat zouden dan twee vliegen in één klap zijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.