Geen categorie, Leven, Positive Thinking

De kracht van een lach

Wanneer ik lopend of fietsend door mijn woonplaats ga, kom ik onderweg vele mensen tegen. Het is een grote verscheidenheid aan mensen die me veelal laat glimlachen. Ik zie mensen die druk met elkaar in gesprek zijn, mensen die in zichzelf gekeerd zijn en niet opletten wat er om hen heen gebeurd. Maar er zijn ook mensen die ook een beetje oog hebben voor de wereld om hen heen. Ik vraag me dan wel eens af: kijk jij ook naar de andere mensen om ons heen zoals ik dat doe?

Wanneer ik iemand tegen kom, kun je in hun ogen soms zien wat er in hen om gaat of in ieder geval een glimp opvangen van hoe zij zich voelen. Wanneer iemand zich ogenschijnlijk niet fijn voelt, heb je dan wel eens iemand een glimlach ‘gegeven’? Gewoon even een kleine lach, een bemoediging voor de dag. Een klein momentje van contact, ik zie jou!

Ik blijf me verbazen over de reactie van mensen tegen wie ik glimlach of kort knik. Soms lijk ik verwarring te zien (huh, ken ik haar?), verbazing of zelfs wantrouwen (waarom lacht ze naar mij?!). Over het algemeen krijg ik een lach of knikje terug, maar daar doe ik het niet voor. Het gaat me er om dat ik mensen op dat moment echt even zie in plaats van dat ik op mijn smartphone staar of net doe alsof ik alleen op de wereld ben.

In mijn werk als leerkracht zag ik elke dag wat het met een kind doet wanneer je even, al is het maar kort, de tijd neemt om het kind echt te zien. Iedere morgen bij binnenkomst kreeg elke leerling een hand van me, maakte ik even oogcontact, glimlachte ik en zei ik iets persoonlijks tegen ze. Even contact, een momentje van: ik zie jou! Ga maar eens na wat het met je doet wanneer je het lijkt of niemand je écht ziet en hoe het zou zijn als iemand je elke dag echt zou zien en contact met je zou maken.

Daarom kijk ik om me heen, zie ik mensen, glimlach ik naar ze. Als ik met mijn glimlach de dag van één persoon wat mooier kan maken, dan is mijn dag geslaagd. Een glimlach is gratis en als bonus voel jij je ook lekkerder wanneer je een glimlach op je gezicht hebt (je schijnt positief te denken als je lacht!). Mijn ‘boodschap’ voor jou: kijk om je heen, heb oog voor je medemens ongeacht kleur, geslacht of culturele achtergrond. Laat iemand merken dat je hem of haar ziet: LACH!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.