Doelen, Leven

Doelen

Iedereen kent het wel: goede voornemens voor het nieuwe jaar. Elk jaar weer bedenken we iets wat we ‘dit jaar toch echt gaan volhouden’ om vervolgens na een paar dagen, weken of zelfs maanden weer vervallen in onze oude gewoontes en zetten we de goede voornemens weer in de ijskast tot december van het jaar. Ook ik had goede voornemens, maar ik ben het in 2017 anders gaan aanpakken. Mijn goede voornemens werden dit jaar doelen waar ik heel bewust aan ben gaan werken.

Het liep tegen eind november 2016 toen ik voor het eerst begon na te denken over 2017. Eind december zou ik mijn laatste opdracht inleveren waarna ik (hopelijk) klaar zou met mijn opleiding. Ik bedacht een aantal dingen die ik graag zou willen: een nieuwe vaste baan, meer tijd voor mijzelf maken (me – time) en beter voor mijzelf zorgen. In de maand die volgde merkte ik dat die goede voornemens voor 2017 al weer begonnen te vervagen en dat ik dat vervelend vond. Ik wilde mijn doelen volhouden en het anders gaan aanpakken.

Ik begon met een mind – map waar ik alles op schreef wat ik zou willen bereiken. Het waren veelal simpele dingen zoals minimaal 4 keer naar de bioscoop (desnoods alleen) maar ook best lastige doelen: positiever denken. Sommigen oppervlakkig, anderen behoorlijk gewichtig, maar dat is ok: het zijn ten slotte mijn persoonlijke doelen.

 

Mijn mind-map

Voor ik het wist stonden er 14 doelen op papier. Enkele doelen zijn (of waren) op korte termijn haalbaar, anderen zullen meer tijd in beslag nemen. Eén van de doelen is het bijhouden van een ‘bijna-elke-dagboek’. Niet te verwarren met een dagboek. De druk om elke dag te ‘moeten’ schrijven in mijn dagboek heeft in het verleden gezorgd dat ik gedemotiveerd raakte en het bijltje er keer op keer bij neer gooide. Door er een andere lading aan te geven (elke dag is echt niet nodig), maakt de druk om welke dag te schrijven minder en na 4 maanden kan ik zeggen dat ik er nog steeds met regelmaat in schrijf en ik mezelf niet veroordeel als ik een dag, week of paar weken niet schrijf.

 

Het ‘bijna-elke-dagboek’, een simpele zwart notebook, maar werkt fijn met het lintje.

Voor een aantal doelen heb ik heel bewust vooraf data gepland en in mijn agenda gezet: dan ontkom ik er niet aan ze regelmatig onder ogen te  komen.

Enkele doelen heb ik bereikt en weer anderen raakten toch wat in het slop. Dat is ook niet erg, dat hoort erbij. Maar het met regelmaat weer verdiepen in mijn doelen en beseffen waarom ik dit doe, maakt dat ik mijn focus weer terug kan leggen bij dat wat ik graag wil bereiken. Vol goede moed ga ik weer verder en dat voelt goed! Eindelijk heb ik het gevoel dat ik mijn doelen dit jaar eens ga halen!

Een gedachte over “Doelen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.